HATHA YOGA

Iyengar Yoga

 

Het is een fysieke yoga-variant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama). 

Yoga verandert je leven: de wijze waarop je jezelf en de wereld om je heen ervaart, en dat kan ingrijpend zijn. Het doel van hatha yoga is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden. Het leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen.

Meestal wordt een les opgebouwd via een bepaald aantal asana's die afgestemd zijn op het niveau van de deelnemers en tevens ook de doelstelling.

Elke asana die het lichaam aankan, is geschikt voor de yogabeoefening, waarbij geldt dat de intensiteit afhankelijk is van de mate waarin een asana aangenaam aanvoelt. Het is belangrijk het lichaam geen geweld aan te doen en te voldoen aan een mate van bescheidenheid bij het inzetten van de oefening. Op deze wijze zal het lichaam zelf aangeven in hoeverre een asana ingezet kan worden.

De asana's hebben een uitwerking op de beoefenaar: 

  • In termen van het uitrekken, wat de afvoer van stoffen van de spieren bevordert en is een uitkomst voor de pijn die ontstaan is door spanningen;

  • In termen van massage van de interne organen, vanwege het achtereenvolgens indrukken en loslaten van de spieren;

  • In termen van concentratie en een zekere zelfkennis, door het kunnen samentrekken en loslaten van de afzonderlijke spiergroepen, afhankelijk van de samenstelling van een asana.

Voor wie zijn de lessen bedoeld?

 

De yogalessen zijn bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft of wil kennismaken met hatha yoga. Je kunt yoga doen met of zonder specifieke (medische) redenen, on­­geacht je leeftijd of ervaring.

Het is daarom van belang als je twijfelt te overleggen met je (huis)arts

 

Yoga is heel nuchter. Het is een kwestie van gewoon door blijven ademen. Hatha yoga bereid je voor op het stilleggen van de wervelingen van de geest via het lichaam. Via de asana’s (houdingen) “op de mat” creëer je spierkracht, lenigheid, veiligheid, vreugde, passie en balans (zowel mentaal als lichamelijk) en dit kan je dan weer toepassen in het dagelijkse leven.