Zoeken

Holistische EMDR

Soms kan het enger zijn om aan de slag te gaan met traumaverwerking, dan om het bij je te blijven dragen. Zelfs als je er dagelijks last van hebt. Gelukkig zijn er allerlei soorten traumatherapie beschikbaar, en komen er ook steeds weer nieuwe technieken bij. Sommige zijn lichaamsgericht, anderen draaien om gesprekstechnieken.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) zit daar eigenlijk tussenin.


Is jouw traumaverwerking vastgelopen?

EMDR kan verlossing bieden. Bij een trauma hoef je niet alleen te denken aan oorlogsveteranen of slachtoffers van seksueel geweld.

Je kunt trauma zien als ‘beschadigingen’ die elk mens op een bepaald punt in zijn of haar leven oploopt.

Hoewel er natuurlijk verschillen zijn tussen verschillende soorten trauma’s, is het onvermijdelijk dat je ooit in je leven diep wordt overvallen door een heftige, emotioneel geladen gebeurtenis. Als je verwerking hiervan vastloopt, blijft het trauma je leven negatief beïnvloeden. Als het zo ver is gekomen, kan EMDR een uitweg bieden.


Holistische therapie met behulp van technieken uit de EMDR, is een vorm van therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring. Bijvoorbeeld een ongeluk, een overval of seksueel misbruik. De afgelopen 25 jaar heeft EMDR zich ontwikkeld tot een zeer populaire en effectieve trauma therapie. Soms worden heftige ervaringen in de loop van tijd vanzelf verwerkt. Maar sommige mensen lukt het niet om de ervaring te verwerken. Ze blijven last houden van flashbacks en negatieve emoties zoals angst en paniek. Dit kan grote invloed hebben op iemands leven. EMDR kan dan helpen om de heftige emotionele lading van de herinnering te halen.’


Hoe verloopt nu zo'n sessie?

‘In de voorbereidende fase ‘benader’ ik het trauma. Er wordt aan de cliënt allerlei vragen gesteld en besproken. Dan luister ik naar de traumatische gebeurtenis(sen). Daarna is het belangrijk dat er in de herinnering één punt zit dat de cliënt heel erg raakt. Hierin kun je de heftige gebeurtenis zien als een film: welk fragment van de film is voor degene het heftigst? Daarbij vraag ik naar de gedachten, het gevoel en de lichamelijke sensatie die de cliënt hierbij heeft. Hoeveel raakt dit de cliënt op dit moment, op een schaal van 1 tot 10?


Als de cliënt naar zichzelf kijkt met deze emoties, hoe zou ze zichzelf dan omschrijven? Hoe zou de cliënt graag willen dat ze zich voelt over deze gebeurtenis? En hoe waar is dat nu op een schaal van 1 tot 7? Indien er meerdere nare ervaringen zijn geweest die een rol spelen, dan worden deze allemaal besproken.

Hier wordt dan aan gewerkt tijdens de gehele behandeling, net zolang dat de oude herinnering, niet meer heftig is en er wordt dan een nieuwe herinnering met een "gewenste overtuiging" vastgezet.

Wat belangrijk is, is dat de cliënt tijdens de gehele sessie, zelf de regie in handen heeft, alles wordt besproken en overlegt.


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven